Wat is transcriberen?

Transcriberen van interviews is het omzetten van audio naar tekst en wordt vaak gedaan in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij zijn er verschillende uitwerkvormen die worden gebruikt.

De standaardvariant is een ‘woordelijke transcriptie’, waarbij alles wat er wordt gezegd, wordt omgezet in tekst, maar stopwoorden, ehm’s en eh’s, herhalingen en nietszeggende instemmingen van de interviewer worden weggelaten. Benieuwd tegen welke tarieven wij uw interviews uitwerken? Vraag dan een offerte aan!

Transcriberen: Hoe werkt het?

Voor elk type onderzoek kan een ander type transcriptie gewenst zijn, maar de standaard manier van het transcriberen van interviews is woordelijk. Daarbij wordt alles wat er wordt gezegd uitgewerkt, behalve stotteringen, ehm’s, stopwoorden, nietszeggende instemmingen van de interviewer.

Bij letterlijk en letterlijk extra worden dergelijke toevoegingen wel meegenomen. Voor een duidelijk overzicht kijk je op de pagina voorbeeld transcripties. 

Tijdsnotering per minuut

Behoudt u graag het overzicht in de getranscribeerde gesprekken en vindt u het fijn om achteraf delen terug te luisteren? Dan kan het kiezen voor de extra optie ‘Tijdsnotering per minuut’ een goed keus zijn. Op het moment dat u hiervoor kiest wordt er melding gemaakt op het moment dat een audiominuut voorbij is, zodat u achteraf gemakkelijk stukken terug kunt luisteren.

Meerdere sprekers (>3)

Wilt u opnames of gesprekken transcriberen met meer dan drie sprekers? Dan kan het lastig zijn om alle sprekers uit elkaar te houden. In plaats daarvan heeft Transcriptie Online ervoor gekozen om in het geval dat er meer dan drie sprekers deelnemen aan het gesprek, enkel en alleen onderscheid te maken tussen de gespreksleider en de respondenten. 

Op deze manier  van transcriberen worden alle respondenten aangeduid met Y en de gespreksleider met X. Bij de respondenten wordt een witregel gelaten op het moment dat iemand anders het woord overneemt, maar u kunt dus niet zien welke respondent wat heeft gezegd.

Namen van personen en bedrijven in de transcriptie

In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om de namen van personen en/of bedrijven niet mee te nemen tijdens het transcriberen, omdat alle gesprekken anoniem worden afgenomen. Mocht dit het geval zijn, dan is het goed om dit van tevoren aan uw accountmanager door te geven zodat de transcribenten op de hoogte gesteld kunnen worden.

Transcriberen in meerdere talen?

Het uitwerken van uw interviews kan in verschillende talen gebeuren. Op dit moment transcribeert Transcriptie Online interviews in het Nederlands, Engels en Deens. Daarbij zullen er begin 2017 nog verschillende talen bij komen. Zo plannen wij om onze dienstverlening uit te breiden naar Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Italië.

Transcriberen door Transcriptie Online: een vaste accountmanager

In het geval dat u voor Transcriptie Online kiest wordt u gekoppeld aan een vaste accountmanager die voor al uw vragen of opmerkingen omtrent de transcripties of de manier van transcriberen voor u klaar staat. Op die manier hoeft u dus niet binnen onze organisatie te zoeken naar de juiste persoon, maar krijgt u automatisch uw accountmanager aan de lijn. Wel zo handig!

Zakelijk factureren

Het overgrote merendeel van onze klanten is zakelijk, waarbij het voor ons dus vanzelfsprekend geen probleem is om de factuur te richten aan een zakelijk adres. Binnen ons platform kunt u de benodigde factuurgegevens invullen, zodat we de factuur na oplevering van de getranscribeerde interviews kunnen versturen.

Automatisch transcriberen?

Dat zit er voorlopig helaas nog niet in. Hoewel grote spelers als Google, Apple en Facebook zich er al jaren aan hebben gewijd, is het ze nog niet gelukt om met een goed functionerende app of programma te komen. 

Het meest waarschijnlijke scenario is dat er binnen drie tot vijf jaar een software programma is ontwikkeld dat redelijk goed audio kan transcriberen, maar waarbij ervaren transcribenten de transcripties nog wel moeten aanpassen.  

Toch liever zelf transcriberen?

Dat kan uiteraard ook, maar daarbij is het wel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het arbeidsintensieve karakter van het transcriberen. Benieuwd naar wat voor transcriptie software u het beste kunt gebruiken voor het uitwerken van de interviews? Klik dan hier: transcriptie software. 

Werken bij Transcriptie Online?

Dat kan! Transcriptie Online groeit nog altijd stevig door, waardoor we eigenlijk continu op zoek zijn naar nieuwe arbeidskrachten. Goed om daarbij aan te geven is dat meer dan 80% van alle sollicitanten afvalt nadat zij een aantal proefstukjes hebben gedaan. Durf jij de uitdaging toch aan te gaan? Solliciteer dan nu bij Transcriptie Online en begin met het transcriberen van het proefstuk!

Klantbeoordelingen

Onze transcriptieservice

Opnamen uploaden via onze beveiligde server
Aanpasbare transcripties in Word of rtf-format
Opnamen versturen via je mobiele telefoon
Altijd een extra kwaliteitscontrole
Binnen 15 minuten een offerte

Hebt u een vraag?

Bel ons en we kunnen u gelijk antwoord geven.

+ 31 (0) 10-2600039

Extra opties

  • Factureren via de universiteit
  • Anonimiseren van (bedrijfs)namen
  • Feedbackesessies
  • Transcripties op maat
  • Gratis vijf minuten uitproberen

Dit is onze service


Beveiligde server
Een geheimhoudingsclausule kunnen we kosteloos voor u opstellen.

Aanpasbare transcripties
In Word of RTF-format, zodat u gemakkelijk aanpassingen kunt maken.

Offerte binnen 15 minuten
Zodat u snel weet waar u aan toe bent en gelijk uw interviews kunt uploaden.

Uploaden via uw GSM
Via uw mobiele telefoon kunt u de interviews gemakkelijk uploaden.

Wij werken samen met

K.P. van der Mandelelaan 110
3062MB Rotterdam

© Transcriptie Online